CBR keuringen via beeldbellen

Geplaatst op dinsdag, 29 september 2020

CBR keuringen via beeldbellen

Sinds april doen we CBR keuringen via beeldbellen. Doordat de poliklinieken in maart werden gesloten vanwege Corona, moesten natuurlijk ook alle keuringen worden stopgezet. In overleg met het CBR is daarna gestart met WhatsApp beeldbellen of keuren via Teams. Ondertussen loopt dit nu bijna een half jaar en wat mij betreft loopt dit geweldig!

Natuurlijk zijn er wel wat beperkingen. Bij onderzoek naar alcoholmisbruik is lichamelijk onderzoek nodig en dat kan natuurlijk niet digitaal. Ook zijn er soms situaties die te complex zijn om met beeldbellen te doen, dat probeer ik in te schatten bij de aanvraag. En uiteraard het belangrijkst: niet iedereen vindt dit prettig en ook dan wordt er een face to face afspraak gemaakt. Face to face onderzoeken zijn op dit moment mogelijk en ook veilig. Ik heb een grote kamer en werk met een plastic scherm, zodat de risico’s praktisch nihil zijn. Ik werk echter wel in een ziekenhuis en het kan natuurlijk zijn dat we opnieuw een sluiting van de poliklinieken gaan krijgen: dan zal deze klassieke manier van keuren opnieuw moeten stoppen.

Beeldbellen trekt zich echter van Corona niets aan en heeft voor de gebruikers toch wel veel voordelen. Ik beoordeel mensen uit heel Nederland, die er dus nu niet meer voor hoeven te reizen. Daarnaast kan ik de keuringen ook op een avond inplannen, zodat men er niet vrij voor hoeft te nemen. Vroeger deed ik ook wel keuringen in de avond maar het was voor mensen toch wat vreemd en onwennig om in een leeg ziekenhuis een psychiatrische polikliniek op te zoeken. Tot slot heb ik het gevoel dat veel mensen het wel prettig vinden om zo’n onderzoek in de eigen omgeving te doen in plaats van in een ziekenhuis.

Lopen we nu ook nog tegen problemen aan? Dat valt in de praktijk erg mee. Beeldbellen via Teams vraagt van mij wat meer planning en is nog steeds wat onwennig. Beeldkwaliteit is natuurlijk op een groot scherm wel veel beter. WhatsApp is communicatie, die bijna iedereen beheerst, zeker de groep van jongeren met adhd en autisme, die zijn er bijna altijd handiger in dan ikzelf. Maar ik deed recent ook een onderzoek bij iemand van boven de 75, die voor het eerst aan beeldbellen deed en er erg enthousiast over was. Belangrijk is natuurlijk dat iemand helder in beeld komt en dat het geluid goed is. Een tijdje terug was ik door mijn bundel heen en dan functioneert het niet meer goed, niet handig natuurlijk. Een fel licht op de achtergrond helpt ook niet en telefoneren tijdens bijvoorbeeld een boswandeling geeft echt matige kwaliteit. Ik krijg graag van tevoren een kopie toegestuurd van het identificatiebewijs met BSN nummer. Dat kan mij ook wel via het beeld worden getoond, maar is toch lastig en dan zijn de nummers ook bijna niet te lezen met het risico op vergissing en dus vertraging.

Belangrijke vraag is of de keuring via beeldbellen nu ook andere resultaten geeft dan via een live gesprek. Dat is volgens mij niet het geval. Natuurlijk is er bij een face to face contact wat meer directe, non-verbale communicatie. Aan de andere kant vraagt beeldbellen wat meer voorbereiding bij de cliënt, zoals het toesturen van de identificatie en eventueel medische achtergronden. Het valt op dat sommigen dat op perfecte manier regelen, zodat dan al duidelijk is dat we hier te maken hebben met een persoon die er serieus en georganiseerd mee om gaat. Serieus plannen en organiseren zijn kwaliteiten, die ook van belang zijn voor rijgeschiktheid!

Al met al vind ik CBR keuringen via beeldbellen veel voordelen opleveren en hoop ik dat het ook na Corona tijd zal blijven bestaan.

Copyright © 2023 Buiten Psychiatrie. Alle rechten voorbehouden.